2021. november 23. 14:28 - gúta

Heuréka! - X. Magyar Tudománytörténeti Vetélkedő - VÉGEREDMÉNY

Katt a képre!

Szólj hozzá!
2020. október 15. 08:40 - gúta

Heuréka! - X. Magyar Tudománytörténeti Vetélkedő

Kedves Érdeklődő!

A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont 2021. november 19-én tizedik alkalommal rendezi meg a „Heuréka!” magyar tudománytörténeti vetélkedőt középiskolás diákok számára. Mivel a vetélkedő a járványügyi helyzet miatt tavaly elmaradt, ezért az idei verseny témája marad a Világjáró magyarok, amely a magyar felfedezőkre, világjárókra, egzotikus tájakon kutató, s e tájakat népszerűsítő magyar tudósokra fókuszál. A versenyt a járványügyi helyzet miatt a szervező csapat újragondolta, a szakirodalmat az előző évekhez képest lerövidítette. A verseny kissé rendhagyó módon, ezúttal ONLINE megy végbe. E tanulmányi verseny indításakor azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy egy olyan újszerű vetélkedőt indítsunk útjára, mely a már ismert versenyekhez képest témájának, meglepő és kreatív feladataink, újszerű képi megjelenítésének köszönhetően túlmutat a szlovákiai magyar iskolák által látogatott honi és magyarországi vetélkedőkön. 

               Kiket várunk a versenyre?

A vetélkedőre várjuk a szlovákiai és magyarországi középiskolák  három fős csapatainak a jelentkezését. 

              Hogyan zajlik a verseny?

A vetélkedő 2 részből áll:

1. Kreatív beküldendő feladat 

A beküldendő feladat követelményei:

Minden csapat kiválaszt egy számára érdekes világutazót, akinek az életét, munkásságát, utazásait, kalandjait kreatív módon feldolgozza egy adott programban (book creator, power point, prezi, thingling és hasonlók).

A csapatok ennél a feladatnál a megadott irodalmon kívül egyéb forrásból is meríthetnek (internet és egyéb szakirodalmi könyvek).

Terjedelmi szempontból az egyes munkák 15-20 oldalt/slide-ot/diaképet tartalmazzanak.

Igényesen és kreatívan elkészített munkákat várunk, amelyekben jól látható, esztétikus képek, videók, podcastok szerepelhetnek. Kérjük továbbá feltüntetni az iskolát és a csapattagok neveit.

Az elkészült munkákat a heurekamtv@gmail.com e-mail címre kérjük elküldeni!

Beküldési határidő:  2021. november 5.

2. Versenyfeladatok

A csapatoknak érdekes és újszerű feladatokat adott időkorláton belül, elektronikusan kell majd megoldani. A feladatok elsősorban a tárgyi tudást mérik, kisebb részben a logikai készségeket.

A vetélkedő ezen részére 2021. november 19-én délelőtt kerül sor.

 

     Milyen szakirodalomból kell felkészülni és hol érhető el?

Könyvek

A szakirodalom lerövidült, csak a megadott magyar utazókból kell felkészülni:

Bíró Lajos

Molnár Mária

Benyovszky Móric

Fenichel Sámuel

Vámbéry Ármin

Kőrösi Csoma Sándor

Xántus János

Prinz Gyula

Sass Flóra

Teleki Sámuel

Menyhárt László

Almásy László

 

A felsorolt utazókról az alábbi könyvekben olvashattok bővebben:

Balázs Dénes: Magyar utazók Ausztráliában, Óceániában és a sarkvidéken. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1995. 90. p. letölthető innen

Bíró Lajos, Molnár Mária, Benyovszky Móric, Fenichel Sámuel


Bödők Zsigmond: Világjáró magyarok. Nap Kiadó, Dunaszerdahely, 2005. 214.p. letölthető innen

Bíró Lajos, Molnár Mária, Benyovszky Móric, Fenichel Sámuel, Vámbéry Ármin, Kőrösi Csoma Sándor, Xántus János, Prinz Gyula, Sass Flóra, Teleki Sámuel, Menyhárt László, Almásy László


Kubassek János: Magyar utazók Ázsiában. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1994. 82.p. letölthető innen

Vámbéry Ármin, Kőrösi Csoma Sándor, Xántus János, Prinz Gyula


Krizsán László: Magyar utazók Afrikában. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, é. n. 104.p. letölthető innen

Sass Flóra, Teleki Sámuel, Menyhárt László, Almásy László

 

           Hogyan kell jelentkezni a versenyre?

A versenyre az itt letölthető jelentkezési lap kitöltésével és a heurekamtv@gmail.com címre való elküldésével lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2021. október 27.

               Információ

A versennyel kapcsolatos esetleges további információkat ezen a blogon fogunk közölni.  További kérdéseikkel bátran keressenek minket a heurekamtv@gmail.com e-mail címen.

Jó felkészülést kívánnak a vetélkedő szervezői:

Tóth Árpád

igazgatóhelyettes

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

 László Szilvia

Tanár

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Bucsek Tamás

Tanár

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Horváth Henrietta

Tanár

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Varga Szilárd

Tanár

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Czigle Kitti

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Szólj hozzá!
2019. október 02. 08:14 - gúta

Heuréka! - IX. Magyar Tudománytörténeti Vetélkedő

Kedves Érdeklődő!

A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont 2019. november 14-én immáron tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Tudományok Napját, melynek keretein belül a vállalkozó kedvű szlovákiai és magyarországi diákok idén kilencedik alkalommal mérhetik össze tudásukat a „Heuréka!” magyar tudománytörténeti vetélkedőn. A verseny négy év alatt négy fő témát dolgoz fel: "Magyar feltalálók a közlekedés történetében", "Világjáró magyarok", "Nobel-díjas magyarok", "Magyar feltalálók a távközlés történetében". Az idei verseny címe Magyar feltalálók a közlekedés történetében, mely közlekedés fejlődésében úttörő szerepet játszó magyar feltalálókkal és világhírű találmányaikkal foglalkozik. Négy évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy egy olyan újszerű vetélkedőt indítsunk útjára, mely a már ismert versenyekhez képest témájának, meglepő és kreatív feladataink, újszerű képi megjelenítésének köszönhetően túlmutat a szlovákiai magyar iskolák által látogatott honi és magyarországi vetélkedőkön. Úgy véljük, hogy ez sikerült. Továbbra is a megkezdett úton szeretnénk továbbhaladni, s az előző évek tapasztalataira és tanulságaira építve továbbfejleszteni a vetélkedőt.

               Kiket várunk a versenyre?

A vetélkedőre várjuk a szlovákiai és magyarországi középiskolák 1-4. évfolyamába, valamint a nyolcéves gimnáziumok 5-8. évfolyamába járó diákok három fős csapatainak a jelentkezését. Iskolánként egy csapat jelentkezését tudjuk fogadni egy kísérő tanárral. Mivel szállás biztosítására nincs lehetőségünk, ezért elsősorban olyan, a földrajzilag közelebb található, nyugat-szlovákiai és észak-nyugat-dunántúli iskolák jelentkezésére számítunk, akik a verseny helyszínére való utazást és a hazamenetelt is egy nap alatt meg tudják oldani.     

              Miként néz ki a program?

Mivel a verseny a Tudományok Napja részét képezi, ezért a versenyzőknek és kísérő tanáraiknak lehetőséget biztosítunk a délelőtt zajló tudományos előadásokon való részvételre, melyeket ismert magyarországi és szlovákiai egyetemi oktatók, tudósok tartanak. 

A program:

08.00 – 08.30   –  érkezés, regisztráció
08.30 – 11.00   –  tudományos előadások megtekintése
11.30 – 12.30  –  ebéd
12.30 – 15.45  –  vetélkedő
15.45 – 16.00  –  értékelés

              Hogyan zajlik a verseny?

A versenyfeladatokat írásban kell megoldani. A feladatok elsősorban a tárgyi tudást mérik, kisebb részben a logikai készségeket. A vetélkedő időtartama előreláthatólag két óra. A résztvevő diákok értékes jutalmakban részesülnek.

              Hogyan készüljön a diák?

A megadott szakirodalom - három versenyző diákra lebontva - nem nagy mennyiségű, véleményünk szerint nyolc hét felkészülési idő alatt alaposan kijegyzetelhető és megtanulható.  Egy csapat minél részletesebben elsajátítja a könyvek anyagát (beleértve a teljes képanyagot is!), annál jobb helyezést érhet el. A vetélkedő feladatai csak és kizárólag az alább megadott szakirodalom tudásanyagát kérik vissza, így az egyéb könyvekből való felkészülést nem javasoljuk.

A versenyen különböző feladatfajták lesznek. Az alapos felkészüléshez javasoljuk olyan „kártyák” készítését, melyen egy-egy tudóshoz kapcsolódó adatok vannak feltüntetve (pl. születésének, halálának helye, éve; arcképe; életútjának legfontosabb állomásai; legfontosabb tudományos teljesítményei; a tőle származó idézetek).

           Milyen szakirodalomból kell felkészülni és hol érhető el?

A felkészüléshez szükséges szakirodalom:

Könyvek

Bödők Zsigmond: Magyar feltalálók a közlekedés történetében. Nap Kiadó, Dunaszerdahely, 2005.

letölthető innen vagy innen  

           Hogyan kell jelentkezni a versenyre?

A versenyre az itt letölthető jelentkezési lap kitöltésével és a heurekamtv@gmail.com címre való elküldésével lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2019. október 18.

               Információ

A versennyel kapcsolatos esetleges további információkat ezen a blogon fogunk közölni.  További kérdéseikkel bátran keressenek minket a heurekamtv@gmail.com e-mail címen.

Jó felkészülést kívánnak a vetélkedő szervezői:

Tóth Árpád

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Czigle Kitti

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Bucsek Tamás

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Blaškovič Erika

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Galo Vilmos

Duna Menti Múzeum, Komárom

Szólj hozzá!
2018. október 02. 12:53 - gúta

Heuréka! - VIII. Magyar Tudománytörténeti Vetélkedő - Felhívás

Kedves Érdeklődő!

A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Gimnázium 2018. november 14-én immáron tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Tudományok Napját, melynek keretein belül a vállalkozó kedvű szlovákiai és magyarországi diákok idén nyolcadik alkalommal mérhetik össze tudásukat a „Heuréka!” magyar tudománytörténeti vetélkedőn. Az idei verseny címe Magyar feltalálók a hírközlés történetében, mely témájában olyan magyar kiválóságokkal foglalkozik, akik a fotográfia, nyomdászat és a távközlés történetében játszottak fontos szerepet. Hét évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy egy olyan újszerű vetélkedőt indítsunk útjára, mely a már ismert versenyekhez képest témájának, meglepő és kreatív feladataink, újszerű képi megjelenítésének köszönhetően túlmutat a szlovákiai magyar iskolák által látogatott honi és magyarországi vetélkedőkön. Úgy véljük, hogy ez sikerült. Továbbra is a megkezdett úton szeretnénk továbbhaladni, s az előző évek tapasztalataira és tanulságaira építve továbbfejleszteni a vetélkedőt.

               Kiket várunk a versenyre?

A vetélkedőre várjuk a szlovákiai és magyarországi középiskolák 1-4. évfolyamába, valamint a nyolcéves gimnáziumok 5-8. évfolyamába járó diákok három fős csapatainak a jelentkezését. Iskolánként egy csapat jelentkezését tudjuk fogadni egy kísérő tanárral. Mivel szállás biztosítására nincs lehetőségünk, ezért elsősorban olyan, a földrajzilag közelebb található, nyugat-szlovákiai és észak-nyugat-dunántúli iskolák jelentkezésére számítunk, akik a verseny helyszínére való utazást és a hazamenetelt is egy nap alatt meg tudják oldani.     

              Miként néz ki a program?

Mivel a verseny a Tudományok Napja részét képezi, ezért a versenyzőknek és kísérő tanáraiknak lehetőséget biztosítunk a délelőtt zajló tudományos előadásokon való részvételre, melyeket ismert magyarországi és szlovákiai egyetemi oktatók, tudósok tartanak. 

A program:

08.00 – 08.30   –  érkezés, regisztráció
08.30 – 11.00   –  tudományos előadások megtekintése
11.30 – 12.30  –  ebéd
12.30 – 15.45  –  vetélkedő
15.45 – 16.00  –  értékelés

              Hogyan zajlik a verseny?

A versenyfeladatokat írásban kell megoldani. A feladatok elsősorban a tárgyi tudást mérik, kisebb részben a logikai készségeket. A vetélkedő időtartama előreláthatólag két óra. A résztvevő diákok értékes jutalmakban részesülnek.

              Hogyan készüljön a diák?

A megadott szakirodalom - három versenyző diákra lebontva - nem nagy mennyiségű, véleményünk szerint nyolc hét felkészülési idő alatt alaposan kijegyzetelhető és megtanulható.  Egy csapat minél részletesebben elsajátítja a könyvek anyagát (beleértve a teljes képanyagot is!), annál jobb helyezést érhet el. A vetélkedő feladatai csak és kizárólag az alább megadott szakirodalom tudásanyagát kérik vissza, így az egyéb könyvekből való felkészülést nem javasoljuk.

A versenyen különböző feladatfajták lesznek. Az alapos felkészüléshez javasoljuk olyan „kártyák” készítését, melyen egy-egy tudóshoz kapcsolódó adatok vannak feltüntetve (pl. születésének, halálának helye, éve; arcképe; életútjának legfontosabb állomásai; legfontosabb tudományos teljesítményei; a tőle származó idézetek).

           Milyen szakirodalomból kell felkészülni és hol érhető el?

A felkészüléshez szükséges szakirodalom:

Könyvek

Bödők Zsigmond: Magyar feltalálók a hírközlés történetében. Nap Kiadó, Dunaszerdahely, 2006.

letölthető innen

A vetélkedőre való felkészülés további segédanyaga hamarosan feltöltésre kerül!

           Hogyan kell jelentkezni a versenyre?

A versenyre az itt letölthető jelentkezési lap kitöltésével és a heurekamtv@gmail.com címre való elküldésével lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2018. október 15.

               Információ

A versennyel kapcsolatos esetleges további információkat ezen a blogon fogunk közölni.  További kérdéseikkel bátran keressenek minket a heurekamtv@gmail.com e-mail címen.

Jó felkészülést kívánnak a vetélkedő szervezői:

Tóth Árpád

Igazgatóhelyettes

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Galo Vilmos

Történész, tanár

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Bucsek Tamás

Tanár

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

László Szilvia

Tanár

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Szólj hozzá!
2017. szeptember 15. 06:21 - gúta

Heuréka! - VII. Magyar Tudománytörténeti Vetélkedő - felhívás

A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont 2017. november 14-én immáron tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Tudományok Napját, melynek keretein belül a vállalkozó kedvű szlovákiai és magyarországi diákok idén hetedik alkalommal mérhetik össze tudásukat a „Heuréka!” magyar tudománytörténeti vetélkedőn. Az idei verseny címe Nobel-díjas magyarok, mely témájában olyan magyar kiválóságokkal foglalkozik, akik felfedezéseikkel, találmányaikkal és technikai fejlesztéseikkel segítették az emberiség haladását. Két évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy egy olyan újszerű vetélkedőt indítsunk útjára, mely a már ismert versenyekhez képest témájának, meglepő és kreatív feladataink, újszerű képi megjelenítésének köszönhetően túlmutat a szlovákiai magyar iskolák által látogatott honi és magyarországi vetélkedőkön. Úgy véljük, hogy ez sikerült. Továbbra is a megkezdett úton szeretnénk továbbhaladni, s az előző két év tapasztalataira és tanulságaira építve továbbfejleszteni a vetélkedőt.

               Kiket várunk a versenyre?

A vetélkedőre várjuk a szlovákiai és magyarországi középiskolák 1-4. évfolyamába, valamint a nyolcéves gimnáziumok 5-8. évfolyamába járó diákok három fős csapatainak a jelentkezését. Iskolánként egy csapat jelentkezését tudjuk fogadni egy kísérő tanárral. Mivel szállás biztosítására nincs lehetőségünk, ezért elsősorban olyan, a földrajzilag közelebb található, nyugat-szlovákiai és észak-nyugat-dunántúli iskolák jelentkezésére számítunk, akik a verseny helyszínére való utazást és a hazamenetelt is egy nap alatt meg tudják oldani.     

              Miként néz ki a program?

Mivel a verseny a Tudományok Napja részét képezi, ezért a versenyzőknek és kísérő tanáraiknak lehetőséget biztosítunk a délelőtt zajló tudományos előadásokon való részvételre, melyeket ismert magyarországi és szlovákiai egyetemi oktatók, tudósok tartanak. 

A program:

08.00 – 08.20  –  érkezés, regisztráció
08.30 – 11.00  –  tudományos előadások megtekintése
11.00 – 12.00  –  ebéd
12.00 – 15.30  –  vetélkedő
15.30 – 16.00  –  értékelés

              Hogyan zajlik a verseny?

A versenyfeladatokat írásban kell megoldani. A feladatok elsősorban a tárgyi tudást mérik, kisebb részben a logikai készségeket. A vetélkedő időtartama előreláthatólag két óra. A résztvevő diákok értékes jutalmakban részesülnek.

              Hogyan készüljön a diák?

A megadott szakirodalom - három versenyző diákra lebontva - nem nagy mennyiségű, véleményünk szerint nyolc hét felkészülési idő alatt alaposan kijegyzetelhető és megtanulható.  Egy csapat minél részletesebben elsajátítja a könyvek anyagát (beleértve a teljes képanyagot is!), annál jobb helyezést érhet el. A vetélkedő feladatai csak és kizárólag az alább megadott szakirodalom (könyvek, „további szakirodalom“, filmek)  tudásanyagát kérik vissza, így az egyéb könyvekből való felkészülést nem javasoljuk.

A versenyen különböző feladatfajták lesznek. Az alapos felkészüléshez javasoljuk olyan „kártyák” készítését, melyen egy-egy tudóshoz kapcsolódó adatok vannak feltüntetve (pl. születésének, halálának helye, éve; arcképe; életútjának legfontosabb állomásai; legfontosabb tudományos teljesítményei; a tőle származó idézetek).

           Milyen szakirodalomból kell felkészülni és hol érhető el?

A felkészüléshez szükséges szakirodalom:

Könyvek

Bödők Zsigmond: Nobel-díjas magyarok. Nap Kiadó, Dunaszerdahely, 2011. 7-147, 163-164, 195-208. oldalak.

letölthető innen

Elie Wiesel: Az éjszaka. Láng Kiadó, Budapest.

letölthető innen

Kertész Imre: Sorstalanság. Magvető Kiadó, Budapest.

letölthető innen

További szakirodalom

Word formátumban

letölthető innen

 

Dokumentumfilmek

Századfordító magyarok - Szentgyörgyi Albert

Megtekinthető innen:

https://www.youtube.com/watch?v=dIw-YO78Jr4

Századfordító magyarok - Szilárd Leó

Megtekinthető innen:

https://www.youtube.com/watch?v=ZsauCmPabSM

Századfordító magyarok - Kármán Tódor

Megtekinthető innen:

https://www.youtube.com/watch?v=kN1f4_Duv24

 

           Hogyan kell jelentkezni a versenyre?

A versenyre az itt letölthető jelentkezési lap kitöltésével és a heurekamtv@gmail.com címre való elküldésével lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő 2017. október 13.

               Információ

A versennyel kapcsolatos esetleges további információkat ezen a blogon fogunk közölni.  További kérdéseikkel bátran keressenek minket a heurekamtv@gmail.com e-mail címen.

Jó felkészülést kívánnak a vetélkedő szervezői:

Tóth Árpád

igazgatóhelyettes

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

 

Galo Vilmos

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

 

László Szilvia

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

 

Bucsek Tamás

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Szólj hozzá!
2016. szeptember 14. 13:54 - gúta

Heuréka! - VI. Magyar Tudománytörténeti Vetélkedő

Kedves Érdeklődő!

A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont 2016. november 16-án immáron tizedik alkalommal rendezi meg a Tudományok Napját, melynek keretein belül a vállalkozó kedvű szlovákiai és magyarországi diákok idén hatodik alkalommal mérhetik össze tudásukat a „Heuréka!” magyar tudománytörténeti vetélkedőn. A verseny négy év alatt négy fő témát dolgoz fel: "Magyar feltalálók a közlekedés történetében", "Világjáró magyarok", "Nobel-díjas magyarok", "Magyar feltalálók a távközlés történetében". Az idei verseny címe Világjáró magyarok, amely a magyar felfedezőkre, világjárókra, egzotikus tájakon kutató, s e tájakat népszerűsítő magyar tudósokra fókuszál. Öt évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy egy olyan újszerű vetélkedőt indítsunk útjára, mely a már ismert versenyekhez képest témájának, meglepő és kreatív feladataink, újszerű képi megjelenítésének köszönhetően túlmutat a szlovákiai magyar iskolák által látogatott honi és magyarországi vetélkedőkön. Úgy véljük, hogy ez sikerült. Továbbra is a megkezdett úton szeretnénk továbbhaladni, s az előző évek tapasztalataira és tanulságaira építve továbbfejleszteni a vetélkedőt.

               Kiket várunk a versenyre?

A vetélkedőre várjuk a szlovákiai és magyarországi középiskolák 1-4. évfolyamába, valamint a nyolcéves gimnáziumok 5-8. évfolyamába járó diákok három fős csapatainak a jelentkezését. Iskolánként egy csapat jelentkezését tudjuk fogadni egy kísérő tanárral. Mivel szállás biztosítására nincs lehetőségünk, ezért elsősorban olyan, a földrajzilag közelebb található, nyugat-szlovákiai és észak-nyugat-dunántúli iskolák jelentkezésére számítunk, akik a verseny helyszínére való utazást és a hazamenetelt is egy nap alatt meg tudják oldani.     

              Miként néz ki a program?

Mivel a verseny a Tudományok Napja részét képezi, ezért a versenyzőknek és kísérő tanáraiknak lehetőséget biztosítunk a délelőtt zajló tudományos előadásokon való részvételre, melyeket ismert magyarországi és szlovákiai egyetemi oktatók, tudósok tartanak. 

A program:

08.30 – 09.30  –  érkezés, regisztráció
09.30 – 11.00  –  tudományos előadások megtekintése
11.30 – 12.30  –  ebéd
13.00 – 15.45  –  vetélkedő
15.45 – 16.00  –  értékelés

              Hogyan zajlik a verseny?

A versenyfeladatokat írásban kell megoldani. A feladatok elsősorban a tárgyi tudást mérik, kisebb részben a logikai készségeket. A vetélkedő időtartama előreláthatólag két óra. A résztvevő diákok értékes jutalmakban részesülnek.

              Hogyan készüljön a diák?

A megadott szakirodalom - három versenyző diákra lebontva - nem nagy mennyiségű, véleményünk szerint nyolc hét felkészülési idő alatt alaposan kijegyzetelhető és megtanulható.  Egy csapat minél részletesebben elsajátítja a könyvek anyagát (beleértve a teljes képanyagot is!), annál jobb helyezést érhet el. A vetélkedő feladatai csak és kizárólag az alább megadott szakirodalom tudásanyagát kérik vissza, így az egyéb könyvekből való felkészülést nem javasoljuk.

A versenyen különböző feladatfajták lesznek. Az alapos felkészüléshez javasoljuk olyan „kártyák” készítését, melyen egy-egy tudóshoz kapcsolódó adatok vannak feltüntetve (pl. születésének, halálának helye, éve; arcképe; életútjának legfontosabb állomásai; legfontosabb tudományos teljesítményei; a tőle származó idézetek).

           Milyen szakirodalomból kell felkészülni és hol érhető el?

A felkészüléshez szükséges szakirodalom:

Könyvek

Balázs Dénes: Magyar utazók Ausztráliában, Óceániában és a sarkvidéken. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1995. 90. p. letölthető innen
Bödők Zsigmond: Világjáró magyarok. Nap Kiadó, Dunaszerdahely, 2005. 214.p. letölthető innen
Kubassek János: Magyar utazók Ázsiában. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1994. 82.p. letölthető innen
Krizsán László: Magyar utazók Afrikában. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, é. n. 104.p. letölthető innen

           Hogyan kell jelentkezni a versenyre?

A versenyre az itt letölthető jelentkezési lap kitöltésével és a heurekamtv@gmail.com címre való elküldésével lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2016. október 14.

               Információ

A versennyel kapcsolatos esetleges további információkat ezen a blogon fogunk közölni.  További kérdéseikkel bátran keressenek minket a heurekamtv@gmail.com e-mail címen.

Jó felkészülést kívánnak a vetélkedő szervezői:

Tóth Árpád

igazgatóhelyettes

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

László Szilvia

Tanár

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Bucsek Tamás

Tanár

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása