2017. szeptember 15. 06:21 - gúta

Heuréka! - VII. Magyar Tudománytörténeti Vetélkedő - felhívás

A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont 2017. november 14-én immáron tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Tudományok Napját, melynek keretein belül a vállalkozó kedvű szlovákiai és magyarországi diákok idén hetedik alkalommal mérhetik össze tudásukat a „Heuréka!” magyar tudománytörténeti vetélkedőn. Az idei verseny címe Nobel-díjas magyarok, mely témájában olyan magyar kiválóságokkal foglalkozik, akik felfedezéseikkel, találmányaikkal és technikai fejlesztéseikkel segítették az emberiség haladását. Két évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy egy olyan újszerű vetélkedőt indítsunk útjára, mely a már ismert versenyekhez képest témájának, meglepő és kreatív feladataink, újszerű képi megjelenítésének köszönhetően túlmutat a szlovákiai magyar iskolák által látogatott honi és magyarországi vetélkedőkön. Úgy véljük, hogy ez sikerült. Továbbra is a megkezdett úton szeretnénk továbbhaladni, s az előző két év tapasztalataira és tanulságaira építve továbbfejleszteni a vetélkedőt.

               Kiket várunk a versenyre?

A vetélkedőre várjuk a szlovákiai és magyarországi középiskolák 1-4. évfolyamába, valamint a nyolcéves gimnáziumok 5-8. évfolyamába járó diákok három fős csapatainak a jelentkezését. Iskolánként egy csapat jelentkezését tudjuk fogadni egy kísérő tanárral. Mivel szállás biztosítására nincs lehetőségünk, ezért elsősorban olyan, a földrajzilag közelebb található, nyugat-szlovákiai és észak-nyugat-dunántúli iskolák jelentkezésére számítunk, akik a verseny helyszínére való utazást és a hazamenetelt is egy nap alatt meg tudják oldani.     

              Miként néz ki a program?

Mivel a verseny a Tudományok Napja részét képezi, ezért a versenyzőknek és kísérő tanáraiknak lehetőséget biztosítunk a délelőtt zajló tudományos előadásokon való részvételre, melyeket ismert magyarországi és szlovákiai egyetemi oktatók, tudósok tartanak. 

A program:

08.00 – 08.20  –  érkezés, regisztráció
08.30 – 11.00  –  tudományos előadások megtekintése
11.00 – 12.00  –  ebéd
12.00 – 15.30  –  vetélkedő
15.30 – 16.00  –  értékelés

              Hogyan zajlik a verseny?

A versenyfeladatokat írásban kell megoldani. A feladatok elsősorban a tárgyi tudást mérik, kisebb részben a logikai készségeket. A vetélkedő időtartama előreláthatólag két óra. A résztvevő diákok értékes jutalmakban részesülnek.

              Hogyan készüljön a diák?

A megadott szakirodalom - három versenyző diákra lebontva - nem nagy mennyiségű, véleményünk szerint nyolc hét felkészülési idő alatt alaposan kijegyzetelhető és megtanulható.  Egy csapat minél részletesebben elsajátítja a könyvek anyagát (beleértve a teljes képanyagot is!), annál jobb helyezést érhet el. A vetélkedő feladatai csak és kizárólag az alább megadott szakirodalom (könyvek, „további szakirodalom“, filmek)  tudásanyagát kérik vissza, így az egyéb könyvekből való felkészülést nem javasoljuk.

A versenyen különböző feladatfajták lesznek. Az alapos felkészüléshez javasoljuk olyan „kártyák” készítését, melyen egy-egy tudóshoz kapcsolódó adatok vannak feltüntetve (pl. születésének, halálának helye, éve; arcképe; életútjának legfontosabb állomásai; legfontosabb tudományos teljesítményei; a tőle származó idézetek).

           Milyen szakirodalomból kell felkészülni és hol érhető el?

A felkészüléshez szükséges szakirodalom:

Könyvek

Bödők Zsigmond: Nobel-díjas magyarok. Nap Kiadó, Dunaszerdahely, 2011. 7-147, 163-164, 195-208. oldalak.

letölthető innen

Elie Wiesel: Az éjszaka. Láng Kiadó, Budapest.

letölthető innen

Kertész Imre: Sorstalanság. Magvető Kiadó, Budapest.

letölthető innen

További szakirodalom

Word formátumban

letölthető innen

 

Dokumentumfilmek

Századfordító magyarok - Szentgyörgyi Albert

Megtekinthető innen:

https://www.youtube.com/watch?v=dIw-YO78Jr4

Századfordító magyarok - Szilárd Leó

Megtekinthető innen:

https://www.youtube.com/watch?v=ZsauCmPabSM

Századfordító magyarok - Kármán Tódor

Megtekinthető innen:

https://www.youtube.com/watch?v=kN1f4_Duv24

 

           Hogyan kell jelentkezni a versenyre?

A versenyre az itt letölthető jelentkezési lap kitöltésével és a heurekamtv@gmail.com címre való elküldésével lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő 2017. október 13.

               Információ

A versennyel kapcsolatos esetleges további információkat ezen a blogon fogunk közölni.  További kérdéseikkel bátran keressenek minket a heurekamtv@gmail.com e-mail címen.

Jó felkészülést kívánnak a vetélkedő szervezői:

Tóth Árpád

igazgatóhelyettes

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

 

Galo Vilmos

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

 

László Szilvia

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

 

Bucsek Tamás

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudomanyoknapja.blog.hu/api/trackback/id/tr3812740088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása