2018. október 02. 12:53 - gúta

Heuréka! - VIII. Magyar Tudománytörténeti Vetélkedő - Felhívás

Kedves Érdeklődő!

A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Gimnázium 2018. november 14-én immáron tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Tudományok Napját, melynek keretein belül a vállalkozó kedvű szlovákiai és magyarországi diákok idén nyolcadik alkalommal mérhetik össze tudásukat a „Heuréka!” magyar tudománytörténeti vetélkedőn. Az idei verseny címe Magyar feltalálók a hírközlés történetében, mely témájában olyan magyar kiválóságokkal foglalkozik, akik a fotográfia, nyomdászat és a távközlés történetében játszottak fontos szerepet. Hét évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy egy olyan újszerű vetélkedőt indítsunk útjára, mely a már ismert versenyekhez képest témájának, meglepő és kreatív feladataink, újszerű képi megjelenítésének köszönhetően túlmutat a szlovákiai magyar iskolák által látogatott honi és magyarországi vetélkedőkön. Úgy véljük, hogy ez sikerült. Továbbra is a megkezdett úton szeretnénk továbbhaladni, s az előző évek tapasztalataira és tanulságaira építve továbbfejleszteni a vetélkedőt.

               Kiket várunk a versenyre?

A vetélkedőre várjuk a szlovákiai és magyarországi középiskolák 1-4. évfolyamába, valamint a nyolcéves gimnáziumok 5-8. évfolyamába járó diákok három fős csapatainak a jelentkezését. Iskolánként egy csapat jelentkezését tudjuk fogadni egy kísérő tanárral. Mivel szállás biztosítására nincs lehetőségünk, ezért elsősorban olyan, a földrajzilag közelebb található, nyugat-szlovákiai és észak-nyugat-dunántúli iskolák jelentkezésére számítunk, akik a verseny helyszínére való utazást és a hazamenetelt is egy nap alatt meg tudják oldani.     

              Miként néz ki a program?

Mivel a verseny a Tudományok Napja részét képezi, ezért a versenyzőknek és kísérő tanáraiknak lehetőséget biztosítunk a délelőtt zajló tudományos előadásokon való részvételre, melyeket ismert magyarországi és szlovákiai egyetemi oktatók, tudósok tartanak. 

A program:

08.00 – 08.30   –  érkezés, regisztráció
08.30 – 11.00   –  tudományos előadások megtekintése
11.30 – 12.30  –  ebéd
12.30 – 15.45  –  vetélkedő
15.45 – 16.00  –  értékelés

              Hogyan zajlik a verseny?

A versenyfeladatokat írásban kell megoldani. A feladatok elsősorban a tárgyi tudást mérik, kisebb részben a logikai készségeket. A vetélkedő időtartama előreláthatólag két óra. A résztvevő diákok értékes jutalmakban részesülnek.

              Hogyan készüljön a diák?

A megadott szakirodalom - három versenyző diákra lebontva - nem nagy mennyiségű, véleményünk szerint nyolc hét felkészülési idő alatt alaposan kijegyzetelhető és megtanulható.  Egy csapat minél részletesebben elsajátítja a könyvek anyagát (beleértve a teljes képanyagot is!), annál jobb helyezést érhet el. A vetélkedő feladatai csak és kizárólag az alább megadott szakirodalom tudásanyagát kérik vissza, így az egyéb könyvekből való felkészülést nem javasoljuk.

A versenyen különböző feladatfajták lesznek. Az alapos felkészüléshez javasoljuk olyan „kártyák” készítését, melyen egy-egy tudóshoz kapcsolódó adatok vannak feltüntetve (pl. születésének, halálának helye, éve; arcképe; életútjának legfontosabb állomásai; legfontosabb tudományos teljesítményei; a tőle származó idézetek).

           Milyen szakirodalomból kell felkészülni és hol érhető el?

A felkészüléshez szükséges szakirodalom:

Könyvek

Bödők Zsigmond: Magyar feltalálók a hírközlés történetében. Nap Kiadó, Dunaszerdahely, 2006.

letölthető innen

A vetélkedőre való felkészülés további segédanyaga hamarosan feltöltésre kerül!

           Hogyan kell jelentkezni a versenyre?

A versenyre az itt letölthető jelentkezési lap kitöltésével és a heurekamtv@gmail.com címre való elküldésével lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2018. október 15.

               Információ

A versennyel kapcsolatos esetleges további információkat ezen a blogon fogunk közölni.  További kérdéseikkel bátran keressenek minket a heurekamtv@gmail.com e-mail címen.

Jó felkészülést kívánnak a vetélkedő szervezői:

Tóth Árpád

Igazgatóhelyettes

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Galo Vilmos

Történész, tanár

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Bucsek Tamás

Tanár

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

László Szilvia

Tanár

Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudomanyoknapja.blog.hu/api/trackback/id/tr2314277031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása